Program Hakkında
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Radyo, Televizyon ve Sinema Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın açılması konusundaki teklif, 08/12/2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve uygun görülerek 2022-23 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi’nde ilk öğrencilerin kabul edilmesine karar verilmiştir.
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi 2006 yılında kurulmuş ve 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında lisans eğitimine başlamıştır. 2022-2023 akademik yılı itibariyle 2 Profesör Doktor, 2 Doçent Doktor, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 2 Araştırma Görevlisi Doktor, 2 Öğretim Görevlisi ve 2 Araştırma Görevlisinden oluşan akademik kadrosu ile eğitim-öğretime devam edilmektedir.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo, Televizyon ve Sinema Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın amaçları şu başlıklar ile özetlenebilir:
- Çukurova Bölgesi’nde yer alan üniversitelerde eksikliği hissedilen bu kapsamda bir program çerçevesinde hem bölge üniversitelerden mezun olan nitelikli öğrenciler için bir seçenek sunmak hem de bir büyükşehir olan Adana’ya başka şehirlerden gelecek nitelikli mezunların yaratacağı potansiyeli desteklemek,
- Adana ve Çukurova Bölgesi’nde hem bilimsel araştırmaların gerçekleştirilmesi hem de üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması açısından etkili bir lisansüstü eğitim-öğretim yapısı kurmak,
- Araştırma Üniversitesi adayı olan Çukurova Üniversitesi’nin 2019-2023 Dönemi Stratejik Planı doğrultusunda ulusal ve uluslararası ölçekte toplumun ve öğrencilerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda lisansüstü eğitim alanında katılımcı anlayışı geliştirmek,
- Çukurova Üniversitesi’nin toplumla bütünleşmesini güçlendirerek sosyal gelişmede öncü rol üstlenmesini desteklemek.
Fiziki ve Sosyal İmkanlar
Radyo, Televizyon ve Sinema Tezli Yüksek Lisans Programı için Fakültemizin ve ona bağlı olan Stüdyo Kompleksi’nin fiziki ve teknik altyapısından yararlanılacaktır. Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi binasında mevcut ve kullanılabilir olan tüm derslik (13 adet derslik, 4 adet amfi), laboratuvar (50 öğrenci kapasiteli bilgisayar laboratuvarı), uygulama alanları (4 adet 30 öğrenci kapasiteli sosyal kol odası) ve destekleyici kapalı alanlar (100 kişilik konferans salonu) lisansüstü öğrencilerin de hizmetinde olacaktır. Akıllı derslikler bilgisayar, projeksiyon ve ses sistemi altyapısına sahiptir.
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi – Stüdyo Kompleksi Binası’nda ise öğrencilerin uygulamalara katılabilmeleri için tam donanımlı olarak 1 Fotoğraf Stüdyosu, 1 Karanlık Oda, 1 Radyo Stüdyosu, 1 Seslendirme Stüdyosu, 1 Sinema salonu, 4 Kurgu Ofisi ve temel çekim ekipmanı bulunan 3 TV Stüdyosu yer almaktadır. Bununla beraber yine aynı binada 1 adet Masaüstü Yayıncılık Uygulama birimi, 1 adet Belgesel Film Atölyesi, 1 adet Kısa Film Atölyesi ve 1 adet İnternet Televizyon Yayıncılığı Atölyesi bulunmaktadır.
Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi birçok veri tabanına 2000’li yılların başından bu yana abonedir ve Çukurova Üniversitesi öğrencileri gerek yerleşkeden gerekse uzaktan bu veri tabanları tarafından taranan tüm sürekli yayınlara ve kitaplara çevrimiçi erişebilmektedir.
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi yerleşkesi ana kampüs ile ring bağlantısına sahip olup Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’ne yürüme mesafesindedir. Öğrencilerimiz aynı zamanda kampüs içerisinde yer alan sosyal alanlardan, kafeteryalardan, kültür ve spor imkanlarından da faydalanabilmektedirler.